AKUAN

Semua maklumat/gambar adalah milik tuan/puan yang asal.

Surat terbuka untuk PM

Surat terbuka untuk PM.

DS Najib Tun Razak. Dah lebih 1 tahun daripada janji untuk selesaikan masalah 1MDB. Nampak gayanya tak selesai pun. Saya tak baca apa2 yang diorang tulis sebab bak kata PM, itu semua konspirasi. Tapi, janji nak selesaikan dalam 6 bulan/1 tahun tu daripada PM sendiri.

2.6 Billion tu salah satu lagi. Saya tak baca dan tengok pun carta aliran itu semua. Saya perhati daripada mulut menteri2 sahaja yang semuanya bercanggahan. Mengikut logik akal, sama ada satu betul, ataupun semuanya salah, walaupun ada situasi yang memungkinkan semua jawapan adalah betul, yang mana tidak dapat digunakan dalam kes ini.

Surat terbuka untuk ahli politik? Fuck you.

Surat terbuka untuk diri sendiri? Rajin rajinkan diri woi!!

Akta Perlindungan Saksi (whistleblower)

Kesalahan mendedahkan fail rahsia adalah satu kesalahan juga walaupun untuk mendedahkan satu kesalahan lain, sekiranya memang termaktub perjanjian/undang2 menyatakan bahawa mendedahkan fail rahsia adalah satu kesalahan.

Robin Hood walaupun merompak orang kaya (yang dikatakan mengenakan cukai melampau pada orang biasa), dan mengagihkan semula kepada orang biasa, dia masih lagi dikatakan melakukan kesalahan

Pihak pendakwa jika mendapati ada unsur keraguan yang cenderung kepada wujudnya kesalahan, seharusnya buat satu kaedah macam mana yang selalu dibuat di US/Eropah macam yang digambarkan dalam filem2 mereka. Mereka tidak akan didakwa atas kesalahan mendedahkan fail rahsia, jika mereka sanggup menjadi saksi untuk kes yang ada ptunjuk, kecenderungan wujudnya kesalahan tersebut.

Cumanya, mengikut persembahan powerpoint ni, Malaysia, walaupun ada akta perlindungan pemberi maklumat (whistleblower), tetapi ianya tertakluk kepada mereka yang melalui prosedur yang betul (no wrong door policy) [slide 10]. Jadinya, dia boleh didakwa.

Apa pro dalam hal ni? 1. Perlindungan sebaik sahaja melaporkan salah laku bersama bukti oleh pemberi maklumat.
2. Membesarkan peluang untuk sesiapa yang mengetahui adanya salah laku beserta bukti kepada pihak berkuasa.

Con
1. Ia tidak berjalan dengan lancar sekiranya didalam jabatan/pihak berkuasa sendiri ada hubungan kait dengan pihak yang dilaporkan, iaitu,
                  a. Kerahsiaan saksi mungkin terbongkar.
                  b. Laporan salah laku akan dianaktirikan, dibakulsampahkan.
2. Akibat wujudnya no 1, ataupun persepsi mengenainya, kesalahan akan dibongkarkan kepada yang tidak berkuasa, lalu menyebabkan akta ini tidak melindunginya. Malahan mungkin akan diambil tindakan jika melakukan kesalahan dalam organisasi.

Penambah baikan?
1. Untuk membesarkan ruang lingkup daripada hanya kepada pihak berkuasa sahaja.
2. Pembanterasan rasuah dalam jabatan berkuasa sendiri untuk elakkan adanya 'orang dalam' pihak lain dalam jabatan berkuasa.

http://www.nre.gov.my/ms-my/PusatInformasi/KampusNREExecutiveDiscourse/AKTA%20PERLINDUNGAN%20PEMBERI%20MAKLUMAT%202010,%20AKTA%20711.pdf

Nobunaga concerto

Cerita fiksyen sejarah, trntang kebangkitan keluarga Oda melalui Nobunaga Oda yang membawa clan nya menakluk central Japan.

Lagi menarik, Nobunaga itu sebenarnya adalah Soburo, yang tersesat ke zaman Warring States semasa terjatuh tergolek.

Sayangnya dia lemah sejarah. Nobunaga memintanya menggantikannya kerana wajah mereka serupa, dan dia kembali ke keluarga Oda menggunakan nama Mitsuhide Akechi.

Siapa yang familiar bab Warring States of Japan pasti tau hal keluarga Oda ni, dan juga Honnoji Incident.

Nobunaga Oda dan Cao Cao dari era Three Kingdom China, kedua-duanya adalah the great conqueror. Cuma Cao Cao, keluarganya berjaya menyatukan China dibawah satu kerajaan Wei(walauoun Cao Cao mati dah masa tu).

vaksin dan agama

sebenarnya, dalam kesvaksin ni sama je dengan kes agama. kita serahkan pada yang berkelayakan.

kita marah (aku x) orang yang memandai2 dalam hal vaksin, takut penyakit wabak berulang, walaupun yang bercakap tu doktor phd sekalipun. (aku teringat, pelakon makwe sheldon yang ada phd dalam neurology pun anti vaksin, dikatakanlah). falasi, apa semua keluar.

samalah bidag agama. bahasa arab pun tunggang langgang, refer hanya pada terjemahan saje, ilmu perawi pun fail, apatah kaddah feqah. kemudian memandai2, nak tafsir semula tapi ilmu x mencukupi. tahap diri sendiri dalam agama pun x sedar.

beza dia,vaksin ni nampak kesan dia, hal agama ni, mungkin nampak, mungkin tidak.

kalau dalam bidang sains, antara perkara yang penting adalah kosisten, dan reproducible. sebab tu muncul istilah pseudo sciencelah, apalah semua

dalam agama, apa yang penting adalah ketaqwaan. orang yang fasiq, kesaksian ditolak, menjadi wali pun ada yang tak terima, siap kalau dia nampak anak bulan pun, belum sah untuk dijadikan hujah berpuasa.

cuma, orang fokus sangat pada vaksin, tapibx pada agama. hahha

rotan...

masa sekolah, aku peenah dirotan.
kelas 5 dedikasi dok bising, aku masa tu tukar baju pasca pjk. last2 cikgu Hamka panggil 1 kelas, beeatur 1 line.. kemudian diauruh hulur tangan, dan pang2 satu2 kena...

masa 4 dedikasi, oun sama jugak. 1 kelas bising, kena ronda 1 sekolah, minta maaf semua cikgu. sampai menangis.. cikgu afrizal psiko

tingkatan 1, kelas bising jugak. 1teknik2, kali ni kena kumpul di padang, kena ketuk di kepala, dan kutip sampah 1 padang. cikgu najed lah.. hahha, dengan 6 jahanam dia... (6 jahanam ni 6 batang rotan yang digunakan, cikgu disiplin)

f5, aku x datang lasy day kelas tambahan, kena tibai dibontot. ngan cijhu najed lagi. nasib baik sempat larikan diri daripada lecture pengetua.

persamaan semua rotan tu? semua sakit.

adakah semua yang dirotan menjadi psiko? aku perhati di sekolah, semua yang dirotan selalu, ngam ngan si perotan. cikgu najed siap dalam kelas kalau x gelak2, memang bukan kelas dia.

kesqn rotqn ni berbeza atas tiap budak. untuk samarqtakan kerosakan bakal timbul sqmalah dengqn jangan naik kete sebab nanti aksiden.