AKUAN

Semua maklumat/gambar adalah milik tuan/puan yang asal.

Teacher Nik

hari tulah lambat jugak teacher nik ni...dia balas mesej aku..time tu aku dah nak terlelap jugak...Teacher nik ni macam Hawa jugaklah...time aku nak tidur je baru sampai mesej diorang..
Time dapat tu rasa gembira jugaklah kerna dia masih ingat aku..(rasa gembira tu..fuh..ALLAH je tau..)rupanya dia sibuk sikit dan dia texting ni kureng sikit...
Time tulah aku dapat tau dia sibuk dengan anaknya yang operate buang tongsil ke apa tah..
Alhamdulillah selamat ....

untuk sem 2 ni....

Cadangannya sem 2 ni aku nak aktif sikit...Nak masuklah persatuan apa2 yang ada...tp takde rezekilah...banyak kantoi di last minit..SIlat cekak hanafi contohnya..time program p[engambilan tu aku tak sihat pulak..terus tak dapat...peh takde reezeki...

Bayan tangguh..Memang perlu aku ingati..

Peh,gaining new exp from the 1st kursus..

The thing i want to remember the most is the thing in the bayan tangguh..

Peh..memang banyak bende buat aku tersedak dan tersedar...

Yang paling best tu..fuh...Mengancam jiwa...

Ada riwayat (lebih kurang) mengatakan yang ada satu masa jenazah yahudi lalu di depan nabi..Nabi S.A.W menangis..Shabat bertanya kenapa menangis kerana ia hanya jenazah Yahudi..Nabi menjawap yang dia sedih kerna yahudi itu tiada kalimah "LA ILAHA ILLALLAH"....Yahudi itu selamanya menjadi kayu api di neraka kelak...

JUga berkenaan masa sekarang ni dimana kita seluruh dunia mengharapkan kehancuran yahudi..Sedangkan nabi tak pernah ajar kuta mendoakan keburukan orang lain.Seharusnya kita mencontohi sifat nabi yang risaukan akidah mereka yang masih tiada kalimah...

Pemberi bayan tannguh ni ada kesempatan di Pakistan dengar bayan hidayah cucu Maulana Ilyas...Separuh berkenaan dakwah ifradi dan separuh lagi dakwah melalui akhlak..Ada riwayat kata nabi ni tak banyak cakap sampaikan ulamak kata boleh dibukukan percakapan nabi..Tapi ramai yang masuk islam...Ini bukti Akhlak nabi yang banyak tarik orang dengan izin ALLAH...

Dan kita seharusnya ikut cara dan fikir nabi..nabi fikir bagaimana Islam boleh sampai kepada bayi yang akan lahir pada Kiamat kelak...Dikatakan ornag kafir ini adalah penentu darjat seorang muslim di Jannah kelak..Kalau kita dapat tarik non-muslim kepada Islam,kita akan diangkat beberpa darjat di Jannah kelak...

Tapi hari ni...Kita mendoakan keburukan kepada yang non-muslim...seharusnya kita fikir bagaimana caranya Islam akan sampai kepada mereka sebagaimana nabi fikir..Seorang yang mati tanpa kalimah maka umat islam akan bertanggungjawab kerana tidak mebuat usaha dakwah pada mereka..

Usaha dakwah ini adalah satu amal yang unik..Dimana apabila kita mengaku diri kita islam dengan mengucap kalimah syahadah,maka secara langsung kita bertanggungjawab dalam menyebarkan dakwah...Dakwah bukan hanya pada sesuatau golongan tapi pada setiap orang..Dikatakn bahawa jika ia ada yang di atas daripada Fardhu Ain,ulamak mengatakan itulah hukum dakwah..Jika ia adalah Fardhu kifayah,selagi Islam belum sampai kepada setaip manusia,selagi itu tidak terangkat beban pada manusia...

Bayak sebenarnya tapi biasalah..Time bayan tu ada 3 bahasa...Melayu.Inggeris dan Bangladesh...1st dengar melayu,Amirsyaf translate Inggeris,translator tranlate to Bangladeshi pasal separuh je Bangladesh yang baru sampai ke Msai dan kurang fasih Melayu...tapi makan memang Syukur Dengan izinnya memang unik dan sedap...Kari 2 hari berturut2...

Boikot/pirate/dll

Kalau dilihatlah sebelum ni,semasa berlaku serangan Israel kepada Palestin semasa Arafat masih hidup,kita pun ada buat boikot...Tapi bila dah buat genjatan senjata..kita pun lupakan boikot tu....

BIla kena attack balik...kita pun buat balik boikot tu...NI macam nak buat genjatan senjata balik...Adakah kita juga akan buat genjatan senjata dengan barangan yang diboikot ini?????
ADalah lebih baik pemboikotan ini berlaku sehingga Israel benar2 terhapus dari muka bumi ini...

Kempen belilah buatan M'sia....Macam kena pada masanya...Kereta tu pakailah yang buatan M'sia ataupun Asia yang tak sokong ISRAEL yang direjam ni...

Kalau boleh boikot video/wayang/lagu/dll barat ni..kalau tak boleh pun apa kata kita piratekan hasil mereka...hwa3...Time nilah nak attack ekonomi diorang ye tak....

Memang menarik kalau dibaca blog DrM bagi yang membacalah...Tapi yelah,orang yang berkuasa dengan yang tak berkuasa ni lain...Manusia dan kuasa ni umpama manusia dan dadah....Kalau berlebihan membawa maut...Macam yahudi nilah..kalau tak kerana Britain yang bodoh ni percaya dan tetiba terpikul tanggungjawab terhadap Holocaust di Jerman dulu,tentulah Palestin yang pada masa itu dibawah jajahan British taklah dibagi nya pada yahudi ni...

Nilah dugaan hidup...cabaran untuk umat islam...Kita lihat umat islam memang bersatu tapi yang berpecah adalah pemimpin Islam...Hwa3....dunia2....

Penat sebenarnya menulis bende yang seakan sama tapi inilah peringatan pada diriku...Kata orang,sekali jahat tak semestinya selamanya jahat...Tapi dalam konteks sekarang ni...tak lh pakai dah...Sekali jahat selamanya jahat...Merujuk khas Pada ISrael dan Anjing2nya....

Isu m3 dan Sc dalam BI...

Sebenarnya aku malas nak ulas dah...tapi Pensyarah aku ni berceritalah pasal mende ni....Rupanya Prof Madya Mad Yusoff ni adalah salah seorang ahli jawatankuasa Pengubahan Istilah Matematik dari Inggeris ke Melayu pada 30 tahun lepas....

Waktu tu tak salah aku m3 diajar dalam inggeris sebelum ditukar ke bahasa melayu...Beliau dan sahabat2nya bersusah payah menukar istilah tertentu matematik kepada bahasa melayu...Tiap2 bulan katanya ada mesyuarat.....Yang menyedihkan dia adalah...Usaha menukar istilah tersebut pada 30 tahun dulu seakan-akan sia2 kerana akhirnya ia kembali kepada Inggeris....

Aku pulak..NO KOMEN...Bahasa hanyalah medium mempelajari ilmu,bukanlah ilmu...namun ia tetap penting untuk komunikasi sesama sendiri.....Life is like a whell,we will feels the situation at the below of the wheel and the upper part of the wheel...

Melayu mati takpe,jangan Islam mati......

Ketua kuliah...menyeksakan...

Semalam diadakan mesyuarat Asper kali pertam dibawah kepimpinan baru beserta penasihat dan pelajar2 lain...

Nasib baik aku tak berucap pasal memang aku tak kena berucap...Kalau kena pun aku tak nak berucap pasal kat kuliah banyak kali aku berucap dengan budak2 kuliah 1 sampai diorang pun tension........

Tadi pulak aku menyuruhlah anak buah aku buat bacaan doa sebelum lecturer masuk...Taknak dibuatnya..Lalu aku pun terpaksa ke depan mengetuai bacaan doa...Mcm biasa start dengan pujian2 kpd Allah dan selawat pada nabi...Lepas tu bacalah doa pemnerang hati yang biasa dibaca kat sekolah dulu...pastu aku terbaca doa istirfar untuk diri,ibu bapa dan muslimin muslimat...tah camne aku tersbut ROBBI(tuhan ku)....sepatutnya ROBBANA(Tuhan kami) atau pun kalau payah sangat ALLAH HUMMA(Ya Alllah ya tuhan Kami)...Kena tegurlah tadi...takpe2..1st time...second time memang kena budak2 ni...

Dahtu...2 minggu pertam memang sakitlah...kena ulang alik flet ikan untuk fotostating nota...aku pulak boleh fotostat terlebih satu tiap fotostat...rugi aku...takpe2..memang 2 minggu pertama tu rotilah makanan yang paling aku gemari..(nak save budget..)

Kredit pulak dalam seminggu je RM10 burn...mesej budak2 yang bertanya hal perjalanan kuliah...takpe2...

Tapi yang bestnya,aku boleh buat meeting hari2 dengan diorang ni kalau ada apa2 aku tak puas hati...Dahlah aku ni bekas pengawas dan ketua darjah pulak tu...memang kompom hari2 aku akan berucap kat depan sama ada pendek atau panjang...Hwa3...

Tp yang tak best tu...Diorang boleh main2.,.....Sampai keluar ayat aku "ADa masa kita kena serius dan ada masa kita boleh main2..."Yg memanaskan hati tu,diroang boleh buat main ayat aku tu...

Lalu aku pun berharap agar sem ini berlalu dengan cepat agar taklah sakit jiwa aku lama-lama cam ni....

Hwa3.....
Sekali lagi tadi selepas Jumaat di buat solat hajat....Dan habis je solat hajat diluar pelajar2 berdemonstrasi hasil rancangan PMIUPM(Persatuan Mahasiswa Islam UPM)...Dan sekali lagi aku tak dapat join...Aduh...Kalau tak kerana aku kena balik,mungkin aku antara yang akan melaungkan....

"sialan punya anjing ISrael..Amerika..."
Hancor amerika...
Hancor Israel..
Allah Akhbar....

Tulah antara yang aku dengar dari laungan mereka...Akulak jauh disudut lain menunggu berpakaian baju melayu hijau bersongkok..menunggu kedatangan bas komuter....Terfikir akan hadith nabi...
Lebih kurang begini....

"Umat islam akan sampai satu masa dikepong dan dibunuh....Bukanlah kerana umat islam sedikit bahkan ramai...namun kerana Allah menarik rasa gerun musuh kepada umat islam dan penyakit AL-Wahn yan melanda pemimpin Islam..Yakni cintakan dunia...Takutkan Akhirat..."


.........TAk leh cakap banyak pasal bende ni memang dah berlaku......Tengok je Mesir tu..cukuplah....Kaabah ada di Mesir namun Umat Islam Palestin disekat dari memasuki Mesir....

Satu lagi anjing Israel muncul...Musuh dalam selimut menunjukkan diri...

Respek wo...

Aku sampai skang respek kat DrM...
walaupun dia ni sekularlah tapi satu yang memang aku suka dia ni orang yang direct...Takde putar belit....Straight to the point...Orang sains katakan...(doktorlak tu...)

Dia ni berani..Kalau dulu selamba kondem amerika dan israel sampai kena blacklist dengan diorang ni...Siap hantar surat kat Obama tu...giler betul..tu yang sampai skang aku respek dia ni...

Tulah...walaupun dia dah bersara tapi rasa respek tu tetap payah nak dibuang...

Balik kg lg..

Sebenarnya aku malas nak balik seminggu sebelum cuti raya cina ni...
tp aku kena balik...
kenapa??????

1.Jumaat ni ada majlis penyerahan sijil tamat asasi dan anugerah pengarah pada pelajar yang cemerlang.....

Aku akan dapat dua jemputan....1.Jemputan anugerah pengarah...2.Jemputan sebagai ahlijawatankuasa Persatuan Asasi Sains Pertanian...

yang tak best tu majlis ni formal....Pakai baju Batik...mana aku nak cari...

memang siut...Ikut hati tak nak datang tapi apa alasan aku...Dah cakap dah alasan aku "malas" tapi direject awal2...memang cam "best je"....

Dahlah ramai yang dah start balik time tu...Berapa kerat je yang ada nanti.,..

Nasib badan...Janji makan sedap oklah...

Peh..Dtg pulak pihak keselamatan..

Tadi time nak buat kerja sekolah(tutor),Adib call katanya ada mesyuarat KPM@KBM..Tah mana satu tah..Aku tak nak hampakan dia lalu pergi join..

Masuk2 je aku jadi lost,dont know anything that's happening..Aku diam jelah..Tau2 dah dekat 12.30..Aku terfikir tutor yg aku tak habis kopi lg dr member aku..

Alhamdulillah,nak habis,tp pasal masing2 tak kenal so sesi taa'ruf berlaku..Tiba2 pegawai keselamatan dtg..

Time yang tak tepat....Memang kena sergahlah...Biasalah diorang buat kerja diorang...Pastu time2 camni lak iaitu time2 pilihan raya kampus...Biasalah...Kena tanya macam2..rupanya diorang buat operasi Sebab dapat maklumat pelajar UM ke UPM nak pengaruhi kempen kat sini....Diorang syak ada pelajar luarlah kat golongan kami ni..kad matriks tak bawaklak tu pasal dekat dalam kolej je...Terus menulis kad matrik,nama dan ic bg kat pak guard tu...Fuh...tah apalah jadi nanti...

Aku pun sebenarnya tak tau apapun pasal kempen ni pasal cam takde kempen je...tak meriah siut...takde poster pun...Ketat sangat kawalan...Dan sebab yang lain degree dan diploma je yang boleh undi ni...Aduh...Tak pasal2....

memang bende ni antara yang best pernah aku alami...hwa3...

Perbincangan tadi hancur

Aku sebagai ketua kuliah td buat majlis syura ngan bdk2..Keadaan agak hancur..Hwa3..Kurang persediaan..Hancus..

Cikgu oh cikgu..

Tadi tengah hari tah apahal aku teringat kat cikgu2ku..

Lantas,aku pun bermesejlah dengan mereka..Yg aku mesej hanyalah 3 iaitu teacher nik,ustazah rahana dan cikgu hasnan..(sebab diorang je yg aku ada #)

Yg membalas mesejku hanyalah ustazah dan cikgu..Mungkin teacher sibuk..

Ustazah mcm biasalah masih seperti dulu..Dapat anak murid yg pemalas macam aku jugak..Cuma kali ni je dia tak sebut pasal nak belanja sate..

Cikgu Hasnan pulak dah jadi hulubalang istana puteri matrx..Peh..Dia balas guna ayat istana..Ambik masa gak nak faham..Dan dia mintak tolong jangan lupakan dia..Dtglah istana hinggapnya di ULU YAM time raya nanti..Tp kena prepare duit..Nak ukur berat badan..

M3..Utk orang malas atau rajin???

Aku jadi kompius dengan tajuk tu..Kalau kat sekolah,m3 ni nak study semua suruh buat byk latihan..

Tp bila prof madya mad yusoff mengajar sem 2 ni,lain pulak katanya..

Katanya tak yah buat byk latihan..Buat satu dua je pasal yg lain2 tu dia just tukar # je..Cara malas katanya pasal memang m3 utk orang malas kerana byk simbol digunakan sebagai ganti ayat..

Sebenarnya memang aku dah lama buat cam PM ni..

Maka bermulalah kepeningan aku diantara dua pandangan berbeza tp menghasilkan keputusan yg sama..

Pendidikan islam..A1 Pengamalan..???

Tiba2 aku teringat pada ustazah rahana..Tah pehal tah..Flash back saat aku dimarah depan helmi,hawa,byamin,asmah dan lain2 terpacul dlm fikiranku..

"Aimi,kamu baca tak buku semasa pekre percubaan ?""tak baca ustazah..""apa kamu ingat spm ni macam pmr ke?Kamu ingat dpt a pmr boleh dpt a ke dalam spm?"

Terdiam aku.Sempat jugak aku tersenyum mengnutup kepedihan hati..Bdk2 lain pulak cam senyum kambing..

ALHAMDULILLAH..Aku dapat a1 dlm spm..Terima kasih ustazah kena kemarahan ustazah tu membuatkan aku ingin membuktikan bhw kalau tak baca buku pun boleh dpt a1..Aku pun start style aku iaitu pandang dan faham..Bukan baca dan hafal..

Bila dah dpt a1 tu aku terfikir..Kalaulah bdk yg dpt a1 tu tak amalkan apa yg dbelajar tak guna jugak..Tp yg fail sekalipun kalau dia amalkan insyaALLAH pahala berterusan pada guru mengajar..

Kejap lg aku nak mesej ustazahlah..Kacau dia..Hwa3..

Janji Allah..Akan berlaku jua..

Kat bawah ni aku dapat drpd Hawa(kaki sapu anugerah skolah)yg membuatkan aku yg baru nak tdur tak dpt nak tdur dah..Dia ni rajin melayan surat berantai ni..Aku pulak malas sikit kecuali time boring2..Payah aku nak tdur blk kalau dah dganggu ni..


Pemimpin Hizbullah, Libanon, Syd Hasan Nasrallah meminta seluruh Muslim utk melafazkan Quran,surah Al-Fath ayat 26-27, surah Yunus ayat 85, 86 n 88.. mlm ini. Tlg sebarkan, agar Israel hancur. Fwd slruh umt islam..Dsana sdra seagama telah dkepong tungu masa tuk dsembelih. Keadaan amat dhsyat..Tu sja jihad kita. -mntk tlg sgt2 kpd shbt2- sbr srmi mgkn,,

Dia pun tak tau sahih atau tak tp yg kompom betul psl dkepong tu kerana mesir tutup sempadan dia sampai bantuan tak dapet menolong..

Aku pulak nak hidupkan balik mood tdur tu bukaklah terjemahan cari maksud ayat quran tu..

Ayat kat atas tu adalah doa agar yg disana mendapat ketenangan dan juga janji Allah akan kemenangan kepada pihak yg benar..
......Sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa hikmahnya atas setiap qadar dan qada'nya..

Media bahasa..

Aku tertarik sebenarnya dengan kata2 en.Zul,pensyarah bio aku..
Alkisahnya;
1st kuliah bio,dlm time table tulis dr Ark tapi tup2 en.zul yg ajar..

Kami tak biasalah dengan beliau jadi memang diamlah..

Time dia beri briefing tentang AB002, shedule dengan selamba disebutnya "skedul"..Bdk2 pun apa lg tergelak2lah..Aku pun tersenyum je..Tapi mungkinlah sengaja diulangnya 2 3 kali..Bdk2 bantai gelak kuat2..(siut,buat malu aku je sebagai ketua)..

Lantas dibasuhnya budak2..Ayat dia lebih kurang begini.."kenapa digelak2..Bahasa ini bukan ilmu tetapi medium untuk mendapatkan ilmu..Tak kira bahasa apa sekalipun dan bagaimana salah sekalipun sebutan tu asalkan kita faham.."

terdiam budak2..Bende tu aku memang dah lama fikir sejak....Tapi baru skang aku dengar dari orang lain..Hwa3..

Umur..

Tahun ni pada 9/9 maka genaplah umurku 18 tahun..
Kadang kala aku pelik melihat orang yang terlebih-lebih merayakan pertambahan umurnya..

Mungkin tidak adil untuk aku ulas mengenainya kerana mungkin ada yang mengatakan aku dengki..Well,i'm a bit jealous..

Y?Sebab diorang boleh bergembira pada perkara itu..Aku pulak nak kata gembira tak jugaklah..
Ada pulak yg kata sebab aku tak dpt buat majlis..Lantaklah..

Aku terfikir yg kita ni terlalu terlalu terikut-ikut pada umur ini..Maksud aku kita mengelaskan umur kita pada tahap muda dan tua..Sedangkan penilaian itu kadang-kala tidak adil..
Contohya;kalau orang muda buat maksiat,orang akan kata"muda lagi nanti tua sok tobatlah dia nanti"..Tp kalau orang tua pulak"woi..Tak takut mati ke"..
Bukan ke mati tu kat semua peringkat berlaku..?
Lantas bermulalah aku dalam mengenal erti umur..

Idea dtg tanpa diundang..

Tak tahulah..Sememangnya idea itu datang tanpa diundang..Ketika anda sedang makan,mandi,tidur dan juga ada yang ketika solat..

Sememangnya otak manusia ini masih tidak difahami oleh manusia itu sendiri..Inilah kehebatan yg maha esa..ALLAH AKHBAR..Al-ALIM..

Berdosalah kita..

Umat islam ini bersaudara antara satu sama lain.Nak tunjukkan persaudaraan tu nabi ada kata dlm hadis yg mana

umat islam umpama satu badan..Jikalau satu anggota sakit..Seluruh anggota bdn akan sakit dan merasa demam..

Nak tunjuk berapa dekatnya persaudaraan kita..Namun kini,memang umat islam Palestin memang sedang sakit,berapa ramai yg turut merasa sakit?..Berapa ramai yg tidak dpt tdur lena?

Sesungguhnya berdosalah kita yg tdk melaksanakan amar makruf nahi mungkar..Dalam kontek palestin ini,marilah aku untuk kembali kepada islam sebenar..Dalam memboikot itu mungkin sukar kerana sedangkan mata wang kita sendiri diukur dengan mata wang USA..Menjadi fardhu kifayah pada umat islam untuk membuat matawang yg diguna umat islam..Menjadi fardhu kifayah utk kita mencipta senjata pertahanan sendiri..Menjadi fardhu kifayah kita melinduni sesama Islam yg dizalimi..

Selagi tak dibuat selagi itulah kita dalam keadaan berdosa..

Fertigasi..

Baru je aku selesai buat persediaan fertigasi..
Tadi dibuatlah medium utk tanaman fertigasi..Digaulnya sabut kelapa dengan sekam padi dengan nisbah 1:1..Lelaki jadi tukang gaul..Pompuan jadi tukang masukkan medium dalam bag polister..Semaian juga dibuat..
Hari khamis ni bersambunglah pekerjaan kami ini..

Ucapan ketua kuliah 1

Terima kasih pada saudara Paku membantu mencalon dan memilih aku jadi ketua kuliah...Atas dasar terima kasih dan juga cadangan aripada Dyan dalam bloggku...akan kubuat latihan menteri pada kamu semua...Berkuatkuasa hari isnin ini akan kubuat mesyuarat tergempar hari2...

Sekian terima ksih...

Baru aku jumpa..

Utk kali kedua aku menulis blog pakai handpon..Tah pa hal tah line sini teruk sikit..Cc btg kali yg murah pun lg ok..Hwa3..
Kredit diisi Rm 50 sejak jadi kepala ni..Sakit siut..Kredit Rm 10 burn camtu je dlm seminggu pasal kuliah..
Tapi takpe..Bak kata cikgu AZIZ(cikgu sc.Pertanian).."dalam pendidikan ni kita takleh berkira sangat.."

Dulu ustazah yg namanya aku lupa mengajar f2(skang ni tak salah aku salah sorang guru kanan smsm ganti cikgu norzillah yg jadi penyelia petang),pernah beritahu kat kelas lah bahawa semasa dia buat kajian perbandingan agama,dia jumpa dlm kitab taurat yg dah diubah suai(yahudi) dan talmud(yahudi) yg mengatakan bunuh orang islam balasannya syurga..

Skang ni aku dapat risalah tentang palestin ni yang berkaitan perkara diatas.."kanak-kanak islam adalah sama seperti anak2 binatang..Harta dan nyawa orang Islam adalah halal bg kita"..

Peh..Giler..Memang gler..Terang2 ada campur tangan manusia..

Semalam ada program edaran risalah tentang penjajahan israel oleh PMIUPM..Aktif da..Tadi pun dpt baru punya..Tujuannya nak sedarkan mahasiswa tentang bende yg berlaku kat sana..
Aku tak tau berkesan atau tak tp selagi ada cara dan usaha selagi tu kita berusaha

Sia2 ke tak sia2?

Aku terjumpalah poster kat surau tadi.Perkumpulan mahasiswa kat Masjid Putrajaya selepas solat jumaat nak serah memorandum mengenai penjajahan Israel kepada Palestin kepada PM.Time tu,member aku,Hafiz,dari Sarawak menengoknya.Selamba dia kata apa motifnya...
Aku pun terfikir jugak.Motifnya serah memorandum(memang baik) tapi takkan tanpa memorandum tu kerajaan tak buat pe2 tak..Lalu aku terfikirlah,selalunya umat islam akan boikot sekejap je sesuatu barang cthnya skang ni PPMI boikot brg Israel..Tengoklah,bila dah reda isu israel ni kompom tak boikot dah..Sepatutnyalah..Negara2 yg mengaku sebagai negara Islam ni kan byk tentera..Apa salah hantar 1/20 sekalipun tentera dr tiap negara tolong Palestin tu..Inilah berlaku apabila BARAT dipandang tinggi oleh muslim muslimat sendiri..Setakat aku tengok yahoo td dah 660 mati td..

Tiba2 je...aku rasa boring

Tak tau mengapa...nak main game pun dah takde mood...walaupun ada akses internet 24jam kat kolej dengan memakai member punya account kat USPOT@UPM tu...macam takde makna je...

last2 laptop yang aku bawak budak2 pakai..aku pun macam tak berkenan nak pakai...tah kenapa...hwa3...

mungkin aku dah sampai masa kot...huhuhu...

Nasihat dari lecturer....

sekadar mengingatkan aku yang selalu lupa....

Dari Dr Asmah(chemistry)....Ilmu ni kena selalu ulang ...kalau tak selalulah lupa....

Dari En Zul(Biology).....Ilmu ni bukan dihafal...kita kena kenal....Bukan membaca tapi menulis...Tulis apa yang kita faham bukan yang kita "rasa" kita faham....barulah dengan mudah kita memahaminya....

Dari M3..(aku lupa lak namanya..teruk betul aku)...Kita ni kat mana2 kena jaga2...psl byk musuh kita yang nak menyesatkan diri kita...Diceritalah sahabatnya yang jadi agak mereng dan takleh dengar azan dengan izin ALLAh akibat perbuatan roomatenya yang merupakan missionary kat oversea....Juga kisah adik membernya yang kuat agama tapi kerana cinta....Hilang agama..dari pendakwah islam kepada missionary.....

bila dengar cerita kat atas..fuh memang aku terfikir..yang kuat agam pun boleh berubah sampai cam tu..apatah lagi aku yang tak kuat sangat...memang mengancam jiwa...Kena banyak doa untuk kuatkan ima dan agar Allah lindungi imanku,ibu bapaku,guruku,sahabat2ku serta ummat muslimin muslimat seluruh dunia...InsyaALLAH...

Sem 2..lebih mencabar..lebih menghafal...lebih menggilanya aku...

Sem 2 ni ....
Belajar 6 kursus jugak..

M3=Kalkulus..(tajuk maut tu...tapi time introduction Dr buat cam mudah siut..)

English..(writing and MUET)...target nak dapat band 5 supaya tak jumpa English lagi time degree nanti..INsyaALLAH...amin..

Kimia...(physical chemistry)...Kena faham kow2....fizik katakan...

Physic...(Wave,light and????)....tajuk yang agak meng mahamkanlan....

Bio...(Organ....organ...organ)....Bilalah mende lain yea...boring siut nak bedah2 ni...tikus lah..nak nengok organ...memang ????.....

Introduction to Agriculture...(food science and technology..)..bukan belajar pasal makan tapi pasal nutrition...Protein...carbohydrates....cam ulang BIO sem 1 je...lagi boring da...Nasib baik sem ni buat fertigasi...takde tiap2 hari turun..buat paka mesin lak..hwa3...


Pendek kata...takde kursu didrop cam pelajar asasi/matrik/A-lvl lain...fuh...hwa3...

Sedih..Kesal...Apa dah jadi..

.....Di saat kita di Malaysia seronok merayakan tahun baru....Pesta disana sini...Bunga api yang membakar wang.....dan bermacam2 lagi...ngan keluar malam sampai lewat paginya...Seronok menantikan detik2 12 tgh malam...

Di sana...Mereka "seronok" menantikan detik2 ledakan bom..dengan roket yang kompom terlancar2 kesana sini..dengan ribuan yang seronok tercedera...ratusan yang meninggalakan terus keseronokan dunia...

Aduh...Sedih jugak...Nak buat camne..selagi tak kena batang hidung..selagi tu kita tak sedar..
hwa3....

Khamis 1 jan....Ada dibuat bacaan yasin..dan sedikit tazkirah oleh presiden baru PMIUPM...PERSATUAN MAHASISWA ISLAM UPM....Juga ada dibuat solat hajat...yang best tu...imam direct terus cakap..."niatkan solat kita untuk memohon ALLAH membantu Palestin dan MENGHAPUSKAN ISRAEL"..time dengar ni...fuh tak tau nak cakap apa...memang membara...

Tadi lepas solat Jumaat..Juga ada solat hajat dilakukan untuk memohon bantuan ALLAH kepada mereka disana....Inilah antara usaha yang dibuat disini..ada juga dengar sebelum khutbah pihak Jais ngan majlis perbandaran shah Alam nak buat kutipan derma RM 1 juta untuk membantu pihak Palestin...Adakah wang yang mereka perlukan???

Sedih jugak sebenarnya pasal umat Islam tak bersatu padulah yang menyebabkan Palestin,bumi berdarah sentiasa bermandikan darah...Kalau ada usaha pun..setakat persidangan...Paling kuat pun buat persidangan OIC...nama pun OIC(Oooo...I SEE)...tengok jelah yea...

Yang pastinya...ia akan sentiasa bermandikan darah selagi umat islam mementingkan diri mereka sendiri dan bersikap seperti harimau hilang taring...mengaum je reti...tah ngaum pun tak tau agaknya...

Tunggulah aku jadi Pm nanti...hwa3...

wakil kuliahlah pulak....memang siut...

memang siut...baru ingat nak studi...kacau tul...
tak pasal2 aku didajal budak2 kuliah..siutan....
diorang ni dah kenakan aku time mesyuarat ASPer..kat kuliah pun nak kenakan aku...

.......Jadi ketua ni bukannya aku taknak tapi memang aku tak suka..sedangkan jadi pengawas pun aku terpaksa...inikan ini....ha3...COW....

jadi wakil kuliah bermakan kuranglah masa untuk aku tidur...banyaknya masa untuk mengfotostat ...dan banyaknya keringat yang akan aku cuba recycle...